Blanda grädde, sirap, smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Enklast är det att använda en gryta som är mycket större än mängden smet, så att den inte riskerar att koka över.
Koka utan lock, rör om då och då tills smeten börjar mörkna. Om man vill kan man testa om den klarar kulprovet för knäck eller använda termometer. Jag tycker knäcken är bäst om den fått koka till 125°C, ca 15-30 min.
Tillsätt mandel. Fördela smeten i knäckformar. Tänk på att smeten är väldigt varm. Ett alternativ, som jag tycker är enklare. till att hälla smeten direkt i formarna är att häll smeten i en form kläd med bakplåtspapper. Låt den svalna tills den är hanterbar. Rulla kulor av knäcksmeten och lägg dem i ischoklad- eller knäckformar.
Ställ dem på en plåt och ställ in den i ugnen. Sätt på ugnen på 75°C och låt dem stå där tills knäcken flutit ut i formarna.
Ta ut dem och låt stelna. Förvara i tätslutande burk i kylen. Kan även frysas om man förbereder dem lång tid före jul .
Anteckning
Tänk på att om du gör flera satser är det viktigt att kastrullen svalnar mellan satserna, annars bränner man lätt smet nummer 2 och de därefter.
För att knäcken ska lossna lätt ur formarna, använder jag alltid ischokladformar.