Go Back

Glögg på svagdricka

Förberedelser 20 minuter
Total tid 23 minuter
Måltid Glöggfest
Kök Jul, Svenskt

Ingredienser
  

  • 5 l svagdricka
  • 50 g jäst
  • 2,5 kg strösocker
  • 5 st potatisar
  • 10 g kryddnejlikor hel
  • 10 g kardemummakärnor
  • 15 g ingefära färsk
  • 1 st kanelstång
  • 250 g russin ekologiska

Instruktioner
 

  • Rör socker, svagdricka och jäst tills sockret löst upp sig i en 10 liters hink
  • Skala och skiva potatisen. Skala ingefäran genom att gnugga den med toppen av en sked. Riv den sedan på ett rivjärn. Lägg ner potatis, ingefära, russin och kryddorna i hinken. Täck öppningen med plastfolie och gör små lufthål i den. Ställ hinken i rumstemperatur i minst 3 veckor. Glöggen har jästfärdigt när den slutar att bubbla.

3 till 6 veckor senare:

  • Häll över glöggen på väl rengjorda flaskor, använd gärna en hävert så att bottensatsen inte kommer med.
  • Förvaras svalt. Glöggen är god i år men tjänar på att lagras ett år.

Vid servering:

  • Värm glöggen och servera den med russin och mandel.

Anteckning

Det är förbjudet enligt svensk lag att jäsa vatten, socker och jäst. Det anses bli mäsk som är förberedelse till hembränning. Detta recept på glögg anses då laglig eftersom den är gjord på de typiska glöggingredienserna svagdricka istället för vatten.
Keyword Juldryck, Varm juldryck