Go Back

Ernst apelsinsill

Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 25 minuter
Måltid Buffé, Förrätt, Julbord, Julmat, Smörgåsbord
Kök Jul, Påsk, Svenskt

Ingredienser
  

  • 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 5 st stjärnanis
  • 3 st lagerblad
  • 1 st rödlök
  • 1 st apelsin ekologsk
  • 450 g inläggningssill eller 5-minuters sill

Instruktioner
 

  • Koka upp ättika, socker, vatten, stjärnanis och lagerblad. Rör tills sockret har löst upp sig. Låt lagen svalna innan du fortsätter.
  • Skala och skiva rödlöken. Tvätta apelsinen och riv skalet utan att få med det vita under skalet. Skiva halva apelsinen och ta bort eventuella kärnor.
  • Skär sillen i cirka 2 cm breda bitar.
  • Varva lök, apelsin, sill och apelsinskal i en burk. Ta upp stjärnanisen ur lagen och slå sedan lagen i burken. Låt stå i minst 2 dygn, gärna en vecka, innan servering.

Anteckning

Vi tar upp stjärnanisen innan lagen hälls över sillen för att den inte ska bli för framträdande i smaken. I originalreceptet lägger du även stjärnanisen i burken med sillen.
Keyword Apelsin, Inlagd sill, Kan förberedas, Tur 1