Go Back

Senapsgriljerad julskinka

Enligt mig julbordets viktigaste maträtt.
Måltid Julbord
Kök Jul, Svenskt
Portioner 15 portioner

Ingredienser
  

Till kokning:

  • 3 ½-4 ½ kg skinka rimmad
  • 1 st lök gul
  • 2 st morötter
  • 2 st lagerblad
  • 20 st kryddpepparkorn
  • 2 ½ dl porter
  • vatten

Till griljering:

  • 1 st skinka rimmad och tillagad
  • 1 st äggula
  • 3 msk senap
  • 3 msk ströbröd
  • kryddnejlikor

Instruktioner
 

  • Stick in en matlagningstermometer till mitten i den tjockaste delen av skinkan. Lägg skinkan i en stor gryta och fyll på med kallt vatten tills det täcker skinkan. Koka upp och tag bort det skum som bildas.
  • När du skummat färdigt är det dags för kryddorna. Skala och dela löken och moroten. Lägg i pepparkorn, lagerblad, lök, morot och porter. Koka skinkan tills termometern visar 70-75°C. Det tar mellan 40-65 minuter per kilo skinka.
  • När temperaturen är rätt ta upp skinkan och lägg den i en ugnsform för att svalna. Sätt på ugnen på 200°C.
  • Rör ihop äggula och senap. När skinkan svalna något ta av nätet och svålen. Lägg tillbaka den i ugnsformen. Pensla på senapsblandningen på skinkans ovansida. Strö över ströbrödet. Om man vill kan man trycka ner hela kryddnejlikor i ett mönster för att garnera den ytterligare.
  • Griljera skinkan i ugnen under 10-15 minuter. Den bränner lätt, så håll noga koll när den är lagom griljerad.
  • Ställ skinkan för att svalna. Lyft den ur formen. Slå in den i aluminiumfolie och slå sedan in hela paketet i en vanlig plastpåse från mataffären.
Keyword Kallskuret, Tur 3