Lägg russinen i blöt. Ta fram en mortel och stöt saffran med en lite socker, även om du använder malen saffran. Detta gör man för att få mer saffranssmak och kan hoppas över.
Värm mjölk, saffran och konjak till 37°C. Häll sedan över det i en degbunke och blanda i jästen. Rör tills den har smält. Tillsätt sedan ägg, salt och socker.
Blanda i mjölet lite i taget och därefter det rumsvarma smöret. Detta går lättast med en degblandare eller köksassistent. Har man inte det kan man göra ett hål i degen när man knådar den och lägga i små mängder med smör. Knåda sedan degen tills smöret har gått in i degen. Upprepas till allt smör är tillsatt.
Jäs degen i 40 minuter. Täck bunken med plastfolie.
Häll av russinen. Knåda degen lätt och tillsätt mer mjöl om det behövs. Forma sedan lussekatter. Den vanligaste formen kallas julgalt. En lagom storlek är att använda 45-50 gram deg till varje julgalt. Lägg dem sedan på bakpappers kläd plåt och tryck ner russinen djupt i lussekatterna. Jäs under bakduk i 60 minuter.
Värm ugnen till 200°C (180°C med varmluftsugn). Grädda lussekatterna i ca 10 minuter. Pensla dem direkt när de kommer ut från ugnen med ett uppvispat ägg. Låt dem svalna något och förpacka dem i sedan i påsar och frys dem på en gång eller servera dem till sugna familjemedlemmar och gäster.