Go Back

Chokladdoppad lakritskola med havssalt

Eftersom kolan doppas i choklad efter att den svalnat är detta recept lite kladdigt och omständligt, men det är väl värt besväret.
Måltid Godis, Gottebord, Julbord, Julgodis
Kök Jul
Portioner 60 stycken

Ingredienser
  

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk kakao
  • 3/4 dl tyrkisk peppar ca ½ påse
  • 2 tsk smör
  • 200 g smör mörk
  • havssalt

Instruktioner
 

  • Klä en form, som är 20x20 cm, med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.
  • Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en vid tjockbottnad gryta. Låt det koka upp under omrörning. Koka sedan kraftigt, rör om då och då, tills termometern visar 117-120°C eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter.
  • Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt för att stelna.
  • Smält under tiden chokladen över vattenbad och låt den sedan svalna något. Helst ska det bara vara 10°C skillnad mellan kolan och chokladen.
  • Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg dem på bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen av kolan innan chokladen stelnar.
  • Förvara kolan i en burk med tätslutande lock och med bakplåtspapper mellan lagren av kola.
Keyword Choklad, Havssalt, kola, Lakritskola, Tur 7, Turkisk peppar, Tyrkisk peppar