Go Back

Lussekatter med konjak

Saftiga och goda lussekatter med konjak som ger en extra dimension till smaken.
Måltid Fika, Glöggfest, Gottebord, Luciafirande
Kök Jul, Svenskt
Portioner 30 stycken

Ingredienser
  

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl konjak
  • 1 g saffran
  • 75 g jäst
  • 1 st ägg
  • 250 g smör
  • 200 g strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1,2 kg vetemjöl

Till dekorering:

  • 1 st ägg
  • russin
  • ev smör
  • ev strösocker

Instruktioner
 

  • Värm mjölk, konjak och saffran till 37°C. Smält smör och häll det i mjölkblandningen. Blanda först i jäst och ägg i blandningen, sedan övriga ingredienser. Mjölet blandas i lite i taget tills degen fått rätt konsistens. Häll ut degen på ett bakbord och knåda till en smidig och slät deg. Man kan också med fördel använda en degblandare eller köksassistent.
  • Jäs degen i en bunke täckt med plastfolie i 30 minuter.
  • Knåda degen på mjölat bakbord tills den blir smidig och blank. Baka ut degen i den form du föredrar och garnera med russin. Tryck i dem hårt. Ett alternativ till russinen är att efter gräddningen pensla bakverken med smör och rulla dem i strösocker.
  • Lägg bullarna på en plåt kläd med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och jäs dem i 40-60 minuter.
  • Efter jäsningen pensla dem med ett ägg som vispats med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 200°C under 10-15 minuter.
  • Låt svalna på galler med en bakduk över. Om de ska frysas in så lägg dem i frysen varma. Då stannar mer vatten kvar i dem och de blir saftigare vid upptining.

Anteckning

Var noga med att inte få för mycket mjöl i degen. Det kan variera mycket beroende på mjölets egenskaper och ålder.
Lagom stora julgaltar får man om man delar degen i bitar som väger 50-55 gram.
Frys gärna in lussekatterna medans de fortfarande är varma.
Tina gärna lussekatterna i ugn genom att först stänka lite vatten på dem och sedan slå in dem i aluminiumfolie. Det går det även bra i micro, men då utan folien.
Keyword Julbak, Julkaka, Julkryddor, Konjak, Saffran