Förbereda & Planera

När jag började leta efter tips på förberedelser och planering inför julen stötte jag snabbt på de amerikanska siterna Flyladys ”Cruising Through the Holidays” och Organized Christmas ”Christmas Countdown”. När jag provat dem ett tag kom jag fram till att vissa delar i deras upplägg inte passade mig och gjorde då min egen julplan. Målet med att följa en strukturerad planering är att slippa sista minuten stress och att njuta av förberedelserna istället.

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

Det viktigaste med planering och förberedelser är att gör lite varje dag och inte slita ut sig totalt de sista veckorna innan jul. Bestäm dig för att använda t.ex. 30 minuter varje dag för att förbereda dig, familjen och hemmet inför julen. Glöm inte att be om hjälp. Dela ut lämpliga uppgifter till de övriga i familjen och om man är flera som firar jul tillsammans, kan man dela upp maträtter och julgodis så att det blir som ett knytkalas.

Jämför inte hur du firar jul med andra. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå och den kommer vara bra även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de faktiskt också hjälpa till.

Den här planen är anpassad för att fira julafton hemma. Vi har vanligtvis inte några långa resor och inga övernattande gäster. De andra juldagarna åker vi till övrig släkt över dagen. I planeringen finns det ändå inlagt uppgifter när man fundera över hur man ska resa och planera för glöggmingel med grannarna eller andra festar man vill anordna.

Det finns några saker som jag försöker gör varje dag under julförberedelserna för att komma i en härlig julstämning. Det är att lyssna på julmusik, läsa en jultidning eller se på ett julinspirerat tv-program. Tänka bara på att tidningarna och tv-programmen ljuger. Så perfekt är det inte hela tiden och de visar inte sina misslyckanden eller slitet för att få stilen, maten och pysslet att se perfekt ut.

Chansen att du som hittat till denna blogg är en julfantast är nog ganska stor. I min bekantskapskrets är jag ensam om att vara detta och många skulle nog välja ordet julfanatiker istället. Därför är det viktigt att tänk på att ge alla inblandade i julförberedelserna möjlighet till paus ibland, även du som är julfantast. Alla kanske inte är lika målmedvetna och engagerade i julförberedelserna som du som bestämt dig för att följa en julplan, så tänk på att ibland fokusera på något annat än just julförberedelserna och ta ”ledigt” från julplanen.

Här kommer min planering:
Vecka 1
Börjar 2023-10-09
Vecka 7
Börjar 2023-11-20
Vecka 2
Börjar 2023-10-16
Vecka 8
Börjar 2023-11-27
Vecka 3
Börjar 2023-10-23
Vecka 9
Börjar 2023-12-04
Vecka 4
Börjar 2023-10-30
Vecka 10
Börjar 2023-12-11
Vecka 5
Börjar 2023-11-06
Vecka 11
Börjar 2023-12-18
Vecka 6
Börjar 2023-11-13
Avsluta julen och förbereda nästa
Börjar någon gång mellan
2023-12-27 till 2024-01-13
Jultoppen - TopplistaEn underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna