Vecka 1 – julförberedelser & planering

Bild från Iconarchive
9 – 15 oktober 2023

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

Första veckan fokuserar vi på att planera, boka och ta beslut om hur och vad vi vill göra inför och under julen. Saker som vi behöver första veckan är papper att skriva på eller utskrivna listor, penna, kalender, mapp eller pärm att samla de listor vi gör. Vi kommer behöva några olika listor denna vecka. Det är shoppinglista, ”att göra”-lista, budget och julklappslista. För de som inte vill skapa listorna själva finns det länkar till utskrifter längre ner på sidan. Vill man ha sin julpärm digital är apparna Cozi, Trello eller Evernote bra val. De finns alla i gratisversioner.

Veckans uppgifter:

Pärmen, dags att damma av julplanerings pärmen eller göra en ny.

Gör i ordning ett ställe att förvara de saker du använder vid julplaneringen, så det inte ligger framme på köksbordet ända fram till jul. Har du gott om plats i hemmet kanske en särskild planeringsplats går att ordna, men det duger alldeles utmärkt med en kartong under soffan som man tar fram när det är dags att planera. Bilden till vänster visar mina drömplaneringsplatser, men verkligheten är någon helt annan.

Hur vill du fira jul? Fundera över hur du och de du brukar fira advent och jul med helst verkligen vill att firandet ska vara. Har du svårt att komma igång kan du få inspiration från mina funderingar i detta inlägg eller skriv ut frågorna.

Budget – fundera vad du och familjen behöver handla och göra. Bestäm en summa ni är villig att lägga på de saker du skrivit upp. Skriv upp dina siffror på ett vanligt papper eller skriv ut en särskild julbudget, sätt in den i pärmen. Om du inte tidigare har gjort en budget kan det vara bra att börja med att spara alla kvitton på julrelaterad inköp du gör i år och använda som en utgångs punkt vid nästa års julbudget.

Boka in återkommande vardagsaktiviteter som idrottsträningar, städning mm. Skriv upp dem i kalendern, så att du ser hur mycket tid du har över för julfixande. Hur roligt det än är att förbereda julen, så får inte du och de du firar med somna i soffan vid 15.05 på julaftonen pga för mycket stress och för lite sömn under veckorna innan jul.

Ska du ha någon fest, julbak med släkten, avslutning med barnens idrottsförening eller andra aktiviteter under tiden fram till jul som du redan nu vet om? Fundera över vad som behöver förberedas och när. Skriv upp datumen i kalendern och förberedelserna på ”att göra”-listan, sätt den i julpärmen. Gör färdigt punkterna på listan under de närmsta veckorna. Fundera också på om du vill göra något nytt i år och titta på vilka alternativ som finns. Kanske vill du hellre minska på saker att göra för att få mer lugn och harmoni. Fundera ut vilka saker som är minst viktiga för dig och stryk dem.

Resa bort innan/under jul? Boka boende och biljetter i veckan. Skriv upp datumen i kalendern.

Ska någon övernatta under december? Bestäm vart de ska sova och kolla att det finns handdukar, lakan mm till alla. Om inte allt finns be gästerna ta med eller skriv upp det på shoppinglistan.

Börja med julklappslistan. Vilka ska du köpa till, vad ska du köpa/göra, ska något skickas med posten och när ska det göras? Sätt in pappret i pärmen och skriv in när paketen måste skickas i din kalender.

Vill du skriva ut veckans listor hittar du dem här:
Checklista Vecka 1Shoppinglista”Att göra”-lista
JulklappslistaBudget (tom)Budget (ifylld)
Hur vill du fira jul?
 Girlang med julgranskulor.
Nästa vecka
Jultoppen - TopplistaEn underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna