Vecka 11 – julförberedelser & planering

18 – 24 december 2023

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

Veckans uppgifter:

Njut av julfirandet!

Byt julklappar som ska bytas.

Med årets firande i färskt minne är det bra att göra en “Hur vill du fira jul?-enkät igen.

Handla julsaker som du saknar eller som behöver bytas ut. Nu när julen är slut brukar det vara extra bra priser. Det som du inte hittar nu skriver du upp på nästa års julshoppinglista. Sätt den i pärmen.

Lämna skräp från julklappsutdelningen till återvinning.

Se till att diska undan den extra disk som julen gett. Dela upp det och ta lite varje dag eller ta allt på en gång, välj det som passar dig. Är det saker som bara används till jul, se till att förvara dem i skåp som används sällan eller stoppa ner dem väl förpackade i en låda som kan förvaras på annat ställe i hemmet.

Se till att diska undan den extra disk som julen gett. Dela upp det och ta lite varje dag eller ta allt på en gång, välj det som passar dig. Är det saker som bara används till jul, se till att förvara dem i skåp som används sällan eller stoppa ner dem väl förpackade i en låda som kan förvaras på annat ställe i hemmet.

Stäm av budgeten. Hur bra var du på att hålla dig inom budgeten? Fundera över om kostnaderna var rimliga eller inte. Om du inte gjorde en budget i år men sparade dina kvitton, kan du med hjälp av dem nu göra en budget till nästa jul. Det kan vara en fördel nu när julen varit nyss och du kommer ihåg alla detaljer. Spara den i julpärmen. När julplanen för nästa år startar med budgetarbetet räcker det att justera den om det behövs.

Fundera över hur du ska packa ner julsakerna. Ska de packas rum för rum, packas adventssaker för sig och julsaker för sig? Vad passar dig bäst? Förbered dig och handla material du eventuellt behöver för nedpackningen.

Vill du skriva ut veckans listor hittar du dem här:
Vecka 11
Återkommande varje vecka:

Om du har mer tid att lägga på julförberedelser under veckan kan du jobba vidare med de punkter som skrivits upp på någon av listorna ”att göra”, städ, julbord eller shopping.

Använd råvaror från frysen för att göra plats för frysmåltider och julmat som kan förberedas.

Gör frysmåltider eller extra portioner för fullbokade dagar.

Skriv upp det som bestämts under veckan i kalendern.

Skriv efter hand upp saker som behöver handlas på en särskild julshoppinglista och handla några saker varje gång du gör ärenden. Det kan tex vara material till pyssel, julklappar, julkort, ingredienser till recept eller glödlampor till luciakronan.

Skriv upp det du handlar under vecka i budgeten.

Tänk på att hålla igång vanliga rutiner så som städning, träning mm.

Jämför inte hur du firar jul med andra. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de faktiskt också hjälpa till.

FÖRRA VECKAN
Avsluta julen
Bild till ovan kommer från: designed by Freepik
Jultoppen - TopplistaEn underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna