Go Back
Lutfisk med vitsås, Melanders, Stockholm.

Lutfisk med vitsås och potatis

I detta recept serveras fisken med vit sås och kryddpeppar. Andra tillbehör som passar till är knaperstekt bacon, kokta gröna ärtor eller skirat smör. Använd de tillbehör som tilltalar dig mest.
Förberedelser 10 timmar
Tillagningstid 20 minuter
Måltid Julbord, Julmat
Kök Jul, Svenskt
Portioner 3 portioner

Equipment

  • Mikrovågsugn

Ingredienser
  

  • 1 pkt lutfisk
  • 2 tsk salt
  • potatis
  • 1 msk kryddpeppar hel

Sås:

  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör
  • salt
  • vitpeppar malen

Instruktioner
 

Fisken: Tining och urvattning

  • Börja med att tina lutfisken om du använder fryst. Tinar du fisken på följande sätt kan du hoppa över punkten nedan i instruktionerna. Tag fisken ur paketet och lägg den i en stor bunke med kallt vatten. Låt den stå i 6-24 timmar i vatten. Byt vatten några gånger under tiden.
  • Tag fisken ur paketet och lägg den i en stor bunke med kallt vatten, Låt den ligga i vattenbad i 2-24 timmar. Detta gör man för att få en fastare fisk efter kokningen och bli av med eventuella rester av lut. Ju längre tid fisken ligger i vattenbad desto fastare blir den efter tillagning.

Fisken: Kokning i mikrovågsugn

  • Tag fisken ur vattenbadet och lägg den med skinnsidan ned i en form med höga kanter. Salta på fisken och täck formen med plastfolie. Ställ formen i mikron och kör fisken på full effekt i 12 minuter. Om formen inte snurrar i mikron är det bra att vända den efter halva tiden och passa på att eventuellt slå av vätskan som släppt från fisken.
  • När fisken är klar i mikron, ta ut formen och låt den stå med plastfolien kvar i ca 5 minuter så att temperaturen jämnar ut sig.

Fisken: Kokning i ugn:

  • Sätt ugnen på 225g grader C. Lägg fisken i en ugnsfast form med höga kanter. Lägg i fisken i formen med skinnsidan ner och salta fisken. Täck formen med aluminiumfolie. Ugns koka fisken i 40-55 minuter. Häll av vattnet som släpt från fisken under tillagningen.

Tillbehören:

    Kokt potatis:

    • Skala och och lägg potatisen i vatten med ½ msk salt. Låt koka upp och sänk sedan värmen så att vattnet bara sjuder. Sjud potatisen i ca 20 minuter. Känn med provsticka om potatisen är klar när de 20 minuterna har gått. Det ska kännas mjukt hela vägen genom potatisen.
      När potatisen känns färdig, slå av vattnet och ställ tillbaks grytan på eftervärmen på platten i 2 minuter, så att potatisen ångar av.

    Kryddpeppar:

    • Ta de hela kryddpepparkornen och stöt dem i en mortel. Håll ena handen över mortelns öppning så att inte kornen inte hoppar ut under tiden de stöts.

    Vit sås:

    • Lägg en matsked av smöret i en kastrull och smält det. När det smält vispa ner mjölet och häll sedan i mjölken.
    • Sjud såsen i 5 minuter, rör om då och då under tiden.
    • Blanda i grädde och resten av smöret. Värm såsen så att den sjuder igen. Smaka av med salt och vitpeppar.
    Keyword Julmat, lutfisk, Potatis