Julmat, På julbordet

Laga lutfisk på smart sätt och hur du njuter av resultatet

Så här stod det på Coops förpackning med lutfisk för ett par år sedan.

Den är vit, den är mjuk och den gör dig smart.
Det är inte snö, även om den också kommer snart.
Nu kanske du undrar vad jag har på lut?
Öppna paketet, tillaga och njut.
Förslagsvis innan julen är slut.

Jag tycker det är charmigt att de har julklappsrim på en vara som hör julen till. För precis som med lutfisk tror jag att julklappsrim är något som de flesta som firar jul hoppar över. I vår familj äter vi lutfisk en eller två gånger per julsäsong och julklappsrim gör min make på de julklappar han ger bort, så till viss del håller vi på det visset oss till traditionen.

Lutfisk med vitsås, Melanders, Stockholm.
Lutfisk med en sås *to die for* serveras det i juletid på Melanders i Stockholm.

Lutfiskens historia

Idag är det faktiskt Lutfiskens dag. Den infaller på fredagen före Alla helgons dag. Lutfisk är en rätt som historiskt åts på alla högtider, bröllop och begravningar i Sverige. Naturligtvis fanns det säkert lokala avvikelser, men om jag generaliserar så var det en festmat som började ätas under den tid Sverige var katolskt. Lutfisk och dopp i grytan anses vara de maträtter på julbordet som har äldst anor. Vill du läsa mer om lutfisk rekommenderar jag dessa två sidor: Receptfavoriter.se och Lutfisk.nu.

Tillagning av lutfisk

Under min uppväxt åt vi lutfisk mer än gärna och jag minns att mina farföräldrar brukade luta egen fisk. De brukade börja att blötlägga den stenhårda fisken på Anna-dagen den 9 december för att den skulle vara klar lagom till jul. I min släkt har den alltid serverats med potatis, vitsås och malen kryddpeppar. Detta är fortfarande mina favorit tillbehör till lutfisk även om jag på senare år har vågat mig på att provsmaka både gröna ärtor, skirat smör och bacon. De tillbehören är också goda, men jag föredrar fortfarande tillbehören från min barndom.

Här nedanför kommer ett recept som gör att du lyckas varje gång med att laga en perfekt lutfisk. Så våga att prova att laga lutfisk i år. Slå på stort och servera alla de olika tillbehören till fisken och hitta din favorit kombination.

Lutfisk med vitsås, Melanders, Stockholm.

Lutfisk med vitsås och potatis

I detta recept serveras fisken med vit sås och kryddpeppar. Andra tillbehör som passar till är knaperstekt bacon, kokta gröna ärtor eller skirat smör. Använd de tillbehör som tilltalar dig mest.
Förberedelser 10 timmar
Tillagningstid 20 minuter
Måltid Julbord, Julmat
Kök Jul, Svenskt
Portioner 3 portioner

Equipment

 • Mikrovågsugn

Ingredienser
  

 • 1 pkt lutfisk
 • 2 tsk salt
 • potatis
 • 1 msk kryddpeppar hel

Sås:

 • 3 msk vetemjöl
 • 5 dl mjölk
 • 1 dl grädde
 • 100 g smör
 • salt
 • vitpeppar malen

Instruktioner
 

Fisken: Tining och urvattning

 • Börja med att tina lutfisken om du använder fryst. Tinar du fisken på följande sätt kan du hoppa över punkten nedan i instruktionerna. Tag fisken ur paketet och lägg den i en stor bunke med kallt vatten. Låt den stå i 6-24 timmar i vatten. Byt vatten några gånger under tiden.
 • Tag fisken ur paketet och lägg den i en stor bunke med kallt vatten, Låt den ligga i vattenbad i 2-24 timmar. Detta gör man för att få en fastare fisk efter kokningen och bli av med eventuella rester av lut. Ju längre tid fisken ligger i vattenbad desto fastare blir den efter tillagning.

Fisken: Kokning i mikrovågsugn

 • Tag fisken ur vattenbadet och lägg den med skinnsidan ned i en form med höga kanter. Salta på fisken och täck formen med plastfolie. Ställ formen i mikron och kör fisken på full effekt i 12 minuter. Om formen inte snurrar i mikron är det bra att vända den efter halva tiden och passa på att eventuellt slå av vätskan som släppt från fisken.
 • När fisken är klar i mikron, ta ut formen och låt den stå med plastfolien kvar i ca 5 minuter så att temperaturen jämnar ut sig.

Fisken: Kokning i ugn:

 • Sätt ugnen på 225g grader C. Lägg fisken i en ugnsfast form med höga kanter. Lägg i fisken i formen med skinnsidan ner och salta fisken. Täck formen med aluminiumfolie. Ugns koka fisken i 40-55 minuter. Häll av vattnet som släpt från fisken under tillagningen.

Tillbehören:

  Kokt potatis:

  • Skala och och lägg potatisen i vatten med ½ msk salt. Låt koka upp och sänk sedan värmen så att vattnet bara sjuder. Sjud potatisen i ca 20 minuter. Känn med provsticka om potatisen är klar när de 20 minuterna har gått. Det ska kännas mjukt hela vägen genom potatisen.
   När potatisen känns färdig, slå av vattnet och ställ tillbaks grytan på eftervärmen på platten i 2 minuter, så att potatisen ångar av.

  Kryddpeppar:

  • Ta de hela kryddpepparkornen och stöt dem i en mortel. Håll ena handen över mortelns öppning så att inte kornen inte hoppar ut under tiden de stöts.

  Vit sås:

  • Lägg en matsked av smöret i en kastrull och smält det. När det smält vispa ner mjölet och häll sedan i mjölken.
  • Sjud såsen i 5 minuter, rör om då och då under tiden.
  • Blanda i grädde och resten av smöret. Värm såsen så att den sjuder igen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  Keyword Julmat, lutfisk, Potatis  En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

  Anna

  Jultoppen - Topplista

  Publicerat av Anna

  En djurälskande två-barns mamma som vurmar för min familj, fotografering, inredning, matlagning, släktforskning, dataspel, friluftsliv och att bjuda på en “perfekt” jul. Det sistnämnda är svårast.

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.