Go Back

Smörtryffel med hjortonlikör

Uppskattad tryffel med vuxensmak, som inte hindrar barn från att gilla dem.
Måltid Efterrätt, Godis, Julbord, Julgodis, Till kaffet
Kök Jul
Portioner 70 stycken

Equipment

  • kuljärn (går att hoppa över)
  • spritspåse med tyll (går att hoppa över)

Ingredienser
  

  • 150 g smör, helst osaltat kylskåpskallt
  • 375 g choklad mörk
  • 75 g florsocker
  • 2 msk hjortronlikör
  • kakaopulver
  • ischokladformar

Instruktioner
 

  • Fyll en kastrull till hälften med vatten och häng en skål upp till i kastrullen. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i skålen. Ställ kastrullen på spisen och värm vattnet försiktigt tills chokladen smält. Ta skålen från kastrullen.
  • Rör ner florsockret och lite av smöret. Vispa med elvisp eller matberedare tills allt smör är i smeten. Ställ smeten i kylen i ca en halvtimme.
  • Blanda i likören i smeten och häll den i en spritspåse och spritsa ut den i ischokladformar. Pudra dem med kakaopulver. Om man inte vill spritsa kan man kyla smeten igen och sedan rulla kulor av den för hand eller med kuljärn. Avsluta med att rulla dem i kakaopulver.

Anteckning

Receptet ger många tryfflar, men det går bra att halvera eller att dela smeten och smaksätta dem med olika likörer.
Orginalrecept från Julens goda skriven av Jan Boris-Möller utgiven 1994.
Keyword Choklad, Hjortronlikör, Tur 7