Måltid Efterrätt, Godis, Julbord, Julgodis, Till kaffet
Kök Jul
Portioner 70stycken
Equipment
kuljärn (går att hoppa över)
spritspåse med tyll (går att hoppa över)
Ingredienser
150gsmör, helst osaltatkylskåpskallt
375gchokladmörk
75gflorsocker
2mskhjortronlikör
kakaopulver
ischokladformar
Instruktioner
Fyll en kastrull till hälften med vatten och häng en skål upp till i kastrullen. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i skålen. Ställ kastrullen på spisen och värm vattnet försiktigt tills chokladen smält. Ta skålen från kastrullen.
Rör ner florsockret och lite av smöret. Vispa med elvisp eller matberedare tills allt smör är i smeten. Ställ smeten i kylen i ca en halvtimme.
Blanda i likören i smeten och häll den i en spritspåse och spritsa ut den i ischokladformar. Pudra dem med kakaopulver. Om man inte vill spritsa kan man kyla smeten igen och sedan rulla kulor av den för hand eller med kuljärn. Avsluta med att rulla dem i kakaopulver.
Anteckning
Receptet ger många tryfflar, men det går bra att halvera eller att dela smeten och smaksätta dem med olika likörer.Orginalrecept från Julens goda skriven av Jan Boris-Möller utgiven 1994.