En mycket uppskattad tryffel med vuxensmak. Receptet ger många tryfflar, så anpassa det efter hur många du personer det ska räcka till.
![](https://i0.wp.com/www.sagolikjul.se/wp-content/uploads/2021/02/santa92.gif?fit=250%2C187&ssl=1)
Smörtryffel med hjortonlikör
Uppskattad tryffel med vuxensmak, som inte hindrar barn från att gilla dem.
Equipment
- kuljärn (går att hoppa över)
- spritspåse med tyll (går att hoppa över)
Ingredienser
- 150 g smör, helst osaltat kylskåpskallt
- 375 g choklad mörk
- 75 g florsocker
- 2 msk hjortronlikör
- kakaopulver
- ischokladformar
Instruktioner
- Fyll en kastrull till hälften med vatten och häng en skål upp till i kastrullen. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i skålen. Ställ kastrullen på spisen och värm vattnet försiktigt tills chokladen smält. Ta skålen från kastrullen.
- Rör ner florsockret och lite av smöret. Vispa med elvisp eller matberedare tills allt smör är i smeten. Ställ smeten i kylen i ca en halvtimme.
- Blanda i likören i smeten och häll den i en spritspåse och spritsa ut den i ischokladformar. Pudra dem med kakaopulver. Om man inte vill spritsa kan man kyla smeten igen och sedan rulla kulor av den för hand eller med kuljärn. Avsluta med att rulla dem i kakaopulver.
Anteckning
Receptet ger många tryfflar, men det går bra att halvera eller att dela smeten och smaksätta dem med olika likörer.
Orginalrecept från Julens goda skriven av Jan Boris-Möller utgiven 1994.
En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!
Anna