Pepparstömming med vikabröd
En rätt som fungerar lika bra på glöggmingel som på julbordet.Original recept av Roland Person ur boken Kokarnas kokbok, utgiven 1998.
Måltid Buffé, Förrätt, Glöggfest, Julbord, Smörgåsbord
Kök Jul, Svenskt
Till lagen:
- 1 dl ättika 12%
- 1 ½ msk salt
- 9 dl vatten
Till såsen:
- 2 st paprikor röda
- 2 dl crème fraiche lätt
- 1 dl majonnäs
- 2 msk sambal oelek
- 1 msk dijonsenap
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk rödvinsvinäger
- salt
Till servering:
- 2 st vikabröd en sorts ljust knäckebröd
- 50 g smör
- 1 st chilipeppar färsk
- gräslök
Dag 2:
Ta upp strömmingen. Dra av skinnet och lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Kärna ur och mixa paprikorna. Passera den mixade röran genom en sil, med hjälp av en sked. Blanda paprikasaft, crème fraiche, majonnäs, sambal oelek, senap, vinäger och pressad vitlök. Smaka av med salt.
Lägg filéerna i såsen och låt dem ligga minst 10 timmar i kylen.
Portionerna är beräknade för att passa som förrätt. Om den ska användas på julbordet, glöggmingel eller buffé räcker den till fler portioner.
Om rätten ska lagas till julbordet, tänk på att förbeställa strömmingsfiléerna så att du inte blir utan.
När jag serverar den på julbordet hoppar jag över att servera den på bröd.
Keyword Het, Inlagd strömming, Paprika, Strömming, Tur 1