Glöggfest, Julmat, På julbordet

Pepparströmming

Detta recept är något som ”goa-gubben” kräver på julbordet. Receptet hittade jag i min kokbok Kokarnas kokbok. Vi provade det som förrätt till en middag vi hade och julen efter det började vi ha rätten på julbordet. När jag serverar den på julafton hoppar jag över att servera den på bröd.

I Skövde brukar vara ganska problematisk att få tag på strömmingsfiléer ett par dagar innan jul. Det slutar med att jag åker runt till alla ställen som säljer färsk fisk, förra året fick jag till och med köpa frysta. Det fungerade, men jag har åsikten att färsk mat är godare. Om det är psykologiskt eller om det är sant kan jag bara spekulera i.

Pepparstömming med vikabröd

En rätt som fungerar lika bra på glöggmingel som på julbordet.Original recept av Roland Person ur boken Kokarnas kokbok, utgiven 1998.
Måltid Buffé, Förrätt, Glöggfest, Julbord, Smörgåsbord
Kök Jul, Svenskt
Portioner 6 personer

Ingredienser
  

  • 500 g strömmingsfiléer

Till lagen:

  • 1 dl ättika 12%
  • 1 ½ msk salt
  • 9 dl vatten

Till såsen:

  • 2 st paprikor röda
  • 2 dl crème fraiche lätt
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk sambal oelek
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt

Till servering:

  • 2 st vikabröd en sorts ljust knäckebröd
  • 50 g smör
  • 1 st chilipeppar färsk
  • gräslök

Instruktioner
 

Dag 1:

  • Blanda ihop lagen och lägg i filéerna. Låt den ligga i lagen minst 12 timmar. Förvara den kallt under tiden.

Dag 2:

  • Ta upp strömmingen. Dra av skinnet och lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
  • Kärna ur och mixa paprikorna. Passera den mixade röran genom en sil, med hjälp av en sked. Blanda paprikasaft, crème fraiche, majonnäs, sambal oelek, senap, vinäger och pressad vitlök. Smaka av med salt.
  • Lägg filéerna i såsen och låt dem ligga minst 10 timmar i kylen.

Serveringsdagen:

  • Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Kärna ur och strimla chilin fint. Bryt brödet i lagom stora bitar. Rosta brödet i ugnen under 5 minuter. Bred smör på brödet, lägg på strömmingen och dekorera med chili och gräslök.

Anteckning

Portionerna är beräknade för att passa som förrätt. Om den ska användas på julbordet, glöggmingel eller buffé räcker den till fler portioner.
Om rätten ska lagas till julbordet, tänk på att förbeställa strömmingsfiléerna så att du inte blir utan.
När jag serverar den på julbordet hoppar jag över att servera den på bröd.
Keyword Het, Inlagd strömming, Paprika, Strömming, Tur 1



En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna

Jultoppen - Topplista

Publicerat av Anna

En djurälskande två-barns mamma som vurmar för min familj, fotografering, inredning, matlagning, släktforskning, dataspel, friluftsliv och att bjuda på en “perfekt” jul. Det sistnämnda är svårast.

1 reaktion till “Pepparströmming”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.