Julbak, Luciafirande, Recept

Det perfekta lussekattreceptet

Idag lägger jag ut ännu ett lussekattsrecept. De två som finns här sedan tidigare har slagits ihop till ett, förbättrats och förenklats genom åren. Resultatet har blivit detta recept på en, i mitt tycke, perfekt lussekattsdeg. Hoppas det faller dig i smaken.

På tal om smaken. Om man vill provsmaka kan man komma och köpa en påse idag på julmarknaden i Varola utanför Skövde. Den startar kl 13 och håller på till kl 17. Sonens klass ska sälja bakat och loppissaker för att tjäna in pengar till sin klassresa. Kom gärna förbi och handla något.

Saffransgul lussekattsdeg i bakmaskin.
Saffransgul lussekattsdeg i bakmaskin.

Lussekatter med konjak

Måltid Fika, Gottebord, Luciafirande
Kök Jul, Svenskt

Ingredienser
  

Deg:

 • 4 dl mjölk
 • 1 dl konjak eller ytterligare mjölk
 • 1 g saffran
 • 50 g jäst
 • 1 st ägg
 • 1 tsk salt
 • 200 g socker
 • 850 g vetemjöl
 • 250 g smör

Dekorering:

 • ägg
 • russin

Instruktioner
 

 • Lägg russinen i blöt. Ta fram en mortel och stöt saffran med en lite socker, även om du använder malen saffran. Detta gör man för att få mer saffranssmak och kan hoppas över.
 • Värm mjölk, saffran och konjak till 37­°C. Häll sedan över det i en degbunke och blanda i jästen. Rör tills den har smält. Tillsätt sedan ägg, salt och socker.
 • Blanda i mjölet lite i taget och därefter det rumsvarma smöret. Detta går lättast med en degblandare eller köksassistent. Har man inte det kan man göra ett hål i degen när man knådar den och lägga i små mängder med smör. Knåda sedan degen tills smöret har gått in i degen. Upprepas till allt smör är tillsatt.
 • Jäs degen i 40 minuter. Täck bunken med plastfolie.
 • Häll av russinen. Knåda degen lätt och tillsätt mer mjöl om det behövs. Forma sedan lussekatter. Den vanligaste formen kallas julgalt. En lagom storlek är att använda 45-50 gram deg till varje julgalt. Lägg dem sedan på bakpappers kläd plåt och tryck ner russinen djupt i lussekatterna. Jäs under bakduk i 60 minuter.
 • Värm ugnen till 200°C (180°C med varmluftsugn). Grädda lussekatterna i ca 10 minuter. Pensla dem direkt när de kommer ut från ugnen med ett uppvispat ägg. Låt dem svalna något och förpacka dem i sedan i påsar och frys dem på en gång eller servera dem till sugna familjemedlemmar och gäster.
Keyword Julbak, Julkaka, Julkryddor, Konjak, SaffranEn underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna

Jultoppen - Topplista

Publicerat av Anna

En djurälskande två-barns mamma som vurmar för min familj, fotografering, inredning, matlagning, släktforskning, dataspel, friluftsliv och att bjuda på en “perfekt” jul. Det sistnämnda är svårast.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.