Avsluta julen och blicka framåt mot nästa

Någon gång mellan 27 december – 13 januari

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

När man känner att det är dags att avsluta julen är mycket individuellt och därför skriver jag inte ett särskilt startdatum. Hos oss försöker vi att dansa ut julen på Tjugondag Knut. Vi dansar runt granen och äter upp de sista julgodiset och pepparkakorna om det finns några kvar. Det brukar vara uppskattat av barnen.

Avsluta julen:

Avsluta årets julpärm och förbered inför nästa jul.

Packa ner julsakerna. Hur ska de packas för att det ska bli så lätt som möjligt att ta fram dem nästa jul? Kanske prova att använda innehållslistor och lådregister?

Julklappslista – har du redan nu kommit på en bra julklapp till någon? Skriv upp på julklappslistan och spara den i pärmen till nästa jul. Ta gärna fram den med jämna mellanrum under året och fyll på med idéer och stryk det du redan handlat. Ett tips är att om du handlar i någon av det störst leksakskedjorna har de 365 dagars öppet köp, så ser du bra priser på något som passar kan du lugnt handla det. Har den som ska få julklappen ändrat intresse innan nästa jul går det bra att byta.

Återvinn granen, om du hade en naturgran.

Vill du skriva ut veckans listor hittar du dem här:
Avsluta julenPyntregisterInnehållsförteckning 
Vanor bra att hålla igång hela året:

Gör frysmåltider eller extra portioner för fullbokade dagar.

Skriv upp det som bestämts under veckan i kalendern.

Skriv efter hand upp saker som behöver handlas på en särskild julshoppinglista och handla några saker varje gång du gör ärenden. Det kan tex vara material till pyssel, julklappar, julkort, ingredienser till recept eller glödlampor till luciakronan.

Skriv upp det du handlar i budgeten.

Tänk på att hålla igång vanliga rutiner så som städning, träning mm.

Jämför inte hur du firar jul med andra. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de faktiskt också hjälpa till.

Förra vecka
Jultoppen - TopplistaEn underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna