Vecka 5 – julförberedelser & planering

6 – 12 november 2022

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

Veckans uppgifter:

  Om du ska skicka julklappar med posten är det dags att börja samla på sig kartonger som kan användas till detta.

 Nu har julsortiment på systemet kommit in och än har köerna inte blivit långa. Denna vecka passar vi på att handla starkvaror till jul och nyår.

  Har du några punkter som ligger efter? Fundera på om de måste göras eller kan du hoppa över dem. Om det finns någon punkt som inte kan strykas jobbar du med en restpunkt i veckan.

  Om du eller någon annan i din familj har ont om plats för nya julklappar de får på julafton, kan det vara bra att gå igenom en låda, hylla eller ett skåp under veckan. De saker som är hela och rena säljer du eller lämnar på secondhand. Ett tips är att Kappahl tar både emot hela och trasiga kläder, accessoarer, skor och hemtextilier för återanvändning eller återvinning. Vill du läsa mer om detta följ denna länk.

  I veckan, 11 november, börjar julfrimärken att säljas. Lägg till det på shoppinglistan om du vill ha just julfrimärken till dina julkort. Enligt brevporto.se kan du använda julfrimärken från tidigare år dessa utan att behöva sätta på extra porto.

  Fortsätt handla/göra julklappar. När veckan är slut är det bra om näst sista 1/4-delen av julklapparna är färdiga. Om det behövs fortsätt att skriva upp idéer i listan.

  Slå in julklappar du köpt eller gjort.

  Fortsätt skriva julkort.

  Se över julbordsplanen. Har du kommit på något mer som du vill ha med? Är det något du hinner/behöver förbereda denna vecka?

  Gör en av punkterna på städlistan.

  Stäm av budgeten.

Vill du skriva ut veckans listor hittar du dem här:
Vecka 5
Återkommande varje vecka:

Om du har mer tid att lägga på julförberedelser under veckan kan du jobba vidare med de punkter som skrivits upp på någon av listorna ”att göra”, städ, julbord eller shopping.

Använd råvaror från frysen för att göra plats för frysmåltider och julmat som kan förberedas.

Gör frysmåltider eller extra portioner för fullbokade dagar.

Skriv upp det som bestämts under veckan i kalendern.

Skriv efter hand upp saker som behöver handlas på en särskild julshoppinglista och handla några saker varje gång du gör ärenden. Det kan tex vara material till pyssel, julklappar, julkort, ingredienser till recept eller glödlampor till luciakronan.

Skriv upp det du handlar under vecka i budgeten.

Tänk på att hålla igång vanliga rutiner så som städning, träning mm.

Jämför inte hur du firar jul med andra. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de faktiskt också hjälpa till.

FÖRRA VECKAN
NÄSTA VECKA

Nedre bild designed by Freepik.

Jultoppen - TopplistaEn underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna