Vecka 6 – julförberedelser & planering

13 – 19 november 2023

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

Äntligen närmar sig advent och pyntet får snart komma fram. Det är också hög tid att pyssla och förbereda julmat. För mig är det här den bästa tiden. Den då jag förbereder julen. Den blir inte sämre av alla underbara stjärnor och ljusstakar jag ser i hemmen när jag åker hem från jobbet, går på stan eller parkerar på vår gårdsplan. Just de i vårt hus får mig att känna mig extra välkommen hem.

Veckans uppgifter:

  Har du julklappar som skicka med posten är det dags att förpacka dem, så att de är redo att skickas nästa vecka.

  Om du eller någon annan i din familj har ont om plats för nya julklappar de får på julafton, kan det vara bra att gå igenom en låda, hylla eller ett skåp under veckan. De saker som är hela och rena säljer du eller lämnar på secondhand. Ett tips är att Kappahl tar både emot hela och trasiga kläder, accessoarer, skor och hemtextilier för återanvändning eller återvinning. Vill du läsa mer om detta följ denna länk.

  Nästa vecka är det 1:a advent. Fungerar all belysning? Finns det ljus hemma? Kolla över att allt det du vill ha till advent finns hemma. Skriv upp det som saknas på shoppinglistan.

  Fortsätt handla/göra julklappar. När veckan är slut är det bra om sista 1/4-delen av julklapparna är färdiga.

  Slå in julklappar du köpt eller gjort.

  Fortsätt skriva julkort, om du har fler kvar att skriva.

  Se över julbordsplanen. Har du kommit på något mer som du vill ha med? Är det något du hinner/behöver förbereda denna vecka?

  Gör en av punkterna på städlistan.

  Sätt upp utebelysning.

Vill du skriva ut veckans listor hittar du dem här:
Vecka 6
Återkommande varje vecka:

Om du har mer tid att lägga på julförberedelser under veckan kan du jobba vidare med de punkter som skrivits upp på någon av listorna ”att göra”, städ, julbord eller shopping.

Använd råvaror från frysen för att göra plats för frysmåltider och julmat som kan förberedas.

Gör frysmåltider eller extra portioner för fullbokade dagar.

Skriv upp det som bestämts under veckan i kalendern.

Skriv efter hand upp saker som behöver handlas på en särskild julshoppinglista och handla några saker varje gång du gör ärenden. Det kan tex vara material till pyssel, julklappar, julkort, ingredienser till recept eller glödlampor till luciakronan.

Skriv upp det du handlar under vecka i budgeten.

Tänk på att hålla igång vanliga rutiner så som städning, träning mm.

Jämför inte hur du firar jul med andra. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de faktiskt också hjälpa till.

FÖRRA VECKAN
NÄSTA VECKA
Jultoppen - TopplistaEn underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna