Vecka 8 – julförberedelser & planering

27 november – 3 december 2023

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

Vi har nu kommit till vecka 8 av julplanen. Hur känns det så här långt? Har du hunnit med allt som du vill göra hittills? Nu när extra städningen är klar får vi se till att hålla efter det som blev snyggt förra veckan.

Veckans uppgifter:

 Pysslade du färdigt förra veckan? Gör i första hand färdigt det som påbörjades då. Om du har tid och lust kan du göra ett nytt pyssel under veckan.

  Planera årets julpyntning. Brukar du alltid ha de olika dekorationerna på samma ställe varje år eller flyttar de runt? Vill du vara riktigt ordentligt förberedd skriver du upp vilka dekorationer som ska vara i vilket rum och vart i rummet på en lista, som du sedan använder när det är dags att ställa fram julpyntet. Länk till en sådan lista finns längre ner på denna sidan.

  Har du några punkter som ligger efter? Fundera på om de måste göras eller kan du hoppa över dem. Om det finns någon punkt som inte kan strykas jobbar du med en restpunkt i veckan.

  Om du eller någon annan i din familj har ont om plats för nya julklappar de får på julafton, kan det vara bra att gå igenom en låda, hylla eller ett skåp under veckan. De saker som är hela och rena säljer du eller lämnar på secondhand. Ett tips är att Kappahl tar både emot hela och trasiga kläder, accessoarer, skor och hemtextilier för återanvändning eller återvinning. Vill du läsa mer om detta följ denna länk.

  Nästa vecka är det Lucia. Har du det som behövs för att du och din familj ska kunna fira?

  Jobba med julbordsplanen. Vill du ha lussekatter till Lucia är det hög tid att göra dem nu. Hur ligger du till i övrigt? Har du fler maträtter eller godsaker som kan förberedas i god tid? Snart kan vi börja jobba med det som inte står sig så länge. Julen närmar sig. Ska du luta egen lutfisk är det dags att börja med det den 9 december på Anna-dagen.

  Posta julkorten.

 Se till att underhålla städningen som gjordes förra veckan.

Vill du skriva ut veckans listor hittar du dem här:
Vecka 8Julpyntsplanering
Återkommande varje vecka:

Om du har mer tid att lägga på julförberedelser under veckan kan du jobba vidare med de punkter som skrivits upp på någon av listorna ”att göra”, städ, julbord eller shopping.

Använd råvaror från frysen för att göra plats för frysmåltider och julmat som kan förberedas.

Gör frysmåltider eller extra portioner för fullbokade dagar.

Skriv upp det som bestämts under veckan i kalendern.

Skriv efter hand upp saker som behöver handlas på en särskild julshoppinglista och handla några saker varje gång du gör ärenden. Det kan tex vara material till pyssel, julklappar, julkort, ingredienser till recept eller glödlampor till luciakronan.

Skriv upp det du handlar under vecka i budgeten.

Tänk på att hålla igång vanliga rutiner så som städning, träning mm.

Jämför inte hur du firar jul med andra. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de faktiskt också hjälpa till.

FÖRRA VECKAN
NÄSTA VECKA
Jultoppen - TopplistaEn underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna