Vecka 3 – julförberedelser & planering

23 – 29 oktober 2023

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

Nu är den mesta av planeringen klar och vi kan så smått börja göra julrelaterade saker inte bara tänka på julen. Under veckan behöver du julpärmen, papper att skriva på eller utskrivna listor, penna och listorna från vecka 1 och 2 samt material för att slå in julklappar. För de som inte vill göra listor själva finns det länkar till utskrifter längre ner på sidan.

Veckans uppgifter:

 Hur går det med julklapparna? Fortsätt handla/göra julklappar. När veckan är slut är det bra om 1/4-del av julklapparna är färdiga. Om det behövs fortsätt att skriva upp idéer i listan.

 Gör en julbordslista. Hör med dem du ska fira jul med om de kan tänka sig att göra någon av maträtterna eller om det inte är du som är ansvarig för julbordet kan du erbjuda dig att ta med något. Skriv upp vilka maträtter ni brukar ha på julbordet eller de som du ansvarar för, anteckna också vart receptet finns, så att du lätt hittar det när det är dags. Fundera på om du vill prova något nytt recept i år. Skriv upp när de olika maträtterna som du ska göra kan förberedas och bestäm hur mycket du ska hunnit med vecka för vecka fram till jul.

 Börja slå in julklappar.

 Testa brandvarnare. Fundera på hur du ska agera om det börjar brinna. Gör gärna en brandövning.

 Vill du driva upp egna amaryllis lagom till jul är det dags att väcka och plantera den under veckan. Det tar 6-8 veckor beroende på sort och temperatur i rummet innan de blommar.

Stäm av budgeten.

 Titta om du och resten av familjen har lämpliga kläder till de fester och aktiviteter som ni planerat i december. Skriv upp det som saknas på shoppinglistan.

 Gör en av punkterna på din städlista.

 Se över hur det ser ut utanför ditt hem. Är grillen undanställd för säsongen? Finns det kvar ledsna blommor på balkongen?  Ta på dig ”sakletar ögonen” och gå ett varv i trädgården, trappuppgången, balkongen eller motsvarande. Ta hand om dina om dina fynd, så att ditt utomhus julpynt kan ta den plats det förtjänar.

 Vill du göra julpyssel i veckan eller väntar du till närmare jul? Om du inte hinner färdigt vid första tillfället skriv då upp julpysslet på ”att göra”-listan och jobba vidare med det senare.

Vill du skriva ut veckans listor hittar du dem här:
Checklista vecka 3JulbordslistaLista nya recept att prova
Återkommande varje vecka:

Om du har mer tid att lägga på julförberedelser under veckan kan du jobba vidare med de punkter som skrivits upp på någon av listorna ”att göra”, städ, julbord eller shopping.

Använd råvaror från frysen för att göra plats för frysmåltider och julmat som kan förberedas.

Gör frysmåltider eller extra portioner för fullbokade dagar.

Skriv upp det som bestämts under veckan i kalendern.

Skriv efter hand upp saker som behöver handlas på en särskild julshoppinglista och handla några saker varje gång du gör ärenden. Det kan tex vara material till pyssel, julklappar, julkort, ingredienser till recept eller glödlampor till luciakronan.

Skriv upp det du handlar under vecka i budgeten.

Tänk på att hålla igång vanliga rutiner så som städning, träning mm.

Jämför inte hur du firar jul med andra. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de faktiskt också hjälpa till.

Förra veckan
Nästa vecka