Julpynt, Julpyssel

Ljuslyktor

Idag har jag pyntat färdigt ute och de elektriska adventsljusstakarna är framme, äntligen något som jag kan stryka från listan. Känner fortfarande att jag vill ha mer pynt framme, men jag har inget sug efter tomtar än. Däremot såg jag en jätte fin adventsljusstake hos ”lille-mannens” bästa kompis.

Adventsljusstake med figurer från julkrubban.
Ljusstake med figurer från julkrubban.

Efter lite letande på nätet har jag hittat den på Guldfynd till det helt överkomliga priset 129 kr. Hittade dessutom ett fint luciatåg för 69,50 kr.(Uppdatering 2015-11-18: Luciatåget verkar inte säljas länge.) Luciatåget finns också som adventsljusstake, men jag kände att jag inte har någon bra placering för två nya ljusstakar.  Jag får försöka ta mig till butiken i Skövde i veckan för att handla.

Luciatåg från Guldfynd.
Luciatåg från Guldfynd.

Nu är det snart dags igen för barnvänligt julpyssel. Denna gång blir det ljuslyktor av glasburkar som man rullar i socker eller glitter. Här hemma har vi mycket dekorationspärlor i skafferiet, det ser ut som rosa pärlsocker. Jag kan tänka mig att ”lill-tösen”, som älskar lila och rosa, hellre väljer det än det frostade utseende man får med vanligt socker. Idéen till pysslet har jag hittat hos Fiffiga systrar.

Frostig ljuslykta

Total tid 30 minuter
Måltid Julpyssel
Kök Dekoration
Portioner 1 ljuslykta

Equipment

 • Pensel
 • Fat
 • Sax
 • ev Avbitartång
 • ev Näbbtång

Ingredienser
  

 • 1 st glasburk
 • lim ofärgat
 • strösocker eller pärlsocker
 • vackert band eller julgransglitter
 • 1 st värmeljus
 • ev glitter
 • ev ståltråd till upphängning
 • ev pappersmall till mönster
 • ev tejp

Instruktioner
 

 • Rita en mall för det mönster du eventuellt vill ha på din ljuslykta. Jag använde några av mina pepparkaksmått. Klipp sedan ut mallen och tejpa fast den på insidan av burken.
 • Häll upp sockret eller glittret eller en blandning mellan dem på ett fat.
 • Pensla lim på utsidan av burken, men låt ytan som mönstret täcker vara utan lim. Rulla burken i sockret tills det blivit ett jämnt lager på burken. Var försiktig vid mönstret. Där räcker det att lägga burken i sockret. Ta loss mallen från insidan av burken. Ställ undan burken för att torka.
 • Klipp till ett band eller julgransglitter lagom långt för att passa runt burkens ovankant. Pensla på lim runt gängan på burken och tryck fast bandet/glittret där. Gör eventuellt en rosett.
 • Om du vill kunna hänga upp din ljuslykta, så behöver du göra en ring under burkens gänga av ståltråd. Böj sedan till ett handtag med öglor i båda ändarna, som du fäster i ståltrådsringen på burken.
 • Sätt i ett värmeljus. Ljuslyktan är klar.
Keyword Barnvänligt, Dekoration, Julpyssel, Lätt, LjuslyktaEn underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna

Jultoppen - Topplista

Publicerat av Anna

En djurälskande två-barns mamma som vurmar för min familj, fotografering, inredning, matlagning, släktforskning, dataspel, friluftsliv och att bjuda på en “perfekt” jul. Det sistnämnda är svårast.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.