Förbereda & Planera – 2016

När jag förbereder och planerar inför julen använder jag en kombination av Flyladys ”Cruising Through the Holidays” och Organized Christmas ”Christmas Countdown”. Sedan har jag skalat bort det som inte passar mig, t.ex. tycker jag inte det hör till julförberedelserna att organisera och sortera min räkningar eller göra en lista över vad jag vill fixa till med huset. Nog för att det behövs men det är ingen förberedelse inför julen.

Det viktigaste med planering och förberedelser är att gör lite varje dag och inte slita ut sig totalt de sista veckorna innan jul. Bestäm dig för att använda t.ex. 15 minuter varje dag för att förbereda dig, familjen och hemmet inför julen. Glöm inte att be om hjälp. Dela ut lämpliga uppgifter till de övriga i familjen och om man är flera som firar jul tillsammans, kan man dela upp maträtter och julgodis så att det blir som ett knytkalas. Tänk också på att ge alla inblandade möjlighet till paus ibland.

Den här planen är anpassad för att fira julafton hemma. Vi har vanligtvis inte några långa resor och inga övernattande gäster. De andra juldagarna åker vi till övrig släkt över dagen. I planeringen finns det ändå inlagt dagar när man fundera över hur man ska resa och planera för glöggmingel med grannarna eller andra festar man vill anordna.

Det finns några saker som jag försöker gör varje dag under julförberedelserna. Det är att lyssna på julmusik, att planera inför julen en kvart om dagen och att läsa en jultidning eller se på ett julinspirerat tv-program. Tänka bara på att tidningarna och tv-programmen ljuger. Så perfekt är det inte hela tiden och de visar inte sina misslyckanden eller slitet för att få stilen, maten och pysslet att se perfekt ut.

Inför julen 2017 har jag gjort en ny plan. Nytt för i år är att istället för olika uppdrag varje dag är de grupperade veckovis. Ordningen är också justerad på några ställen. Vill du istället följa den nya julplanen hittar du den här.

Här kommer min planering dag för dag: (Den är under uppbyggnad)

Vecka 1 Vecka 2 Vecka 3 Vecka 4
Börjar 2016-10-17

Börjar 2016-10-24

Börjar 2016-10-31

Börjar 2016-11-07

Vecka 5 Vecka 6 Vecka 7 Vecka 8
Börjar 2016-11-14

Börjar 2016-11-21

Börjar 2016-11-28

Börjar 2016-12-05

Vecka 9 Vecka 10 Vecka 11 Avsluta julen och förbereda nästa
Börjar 2016-12-12

Börjar 2016-12-19

Börjar 2016-12-26

Börjar när man känner för det.

En underbar, sagolik, stressfri jul till alla!

Jultoppen - Topplista

3 reaktioner till “Förbereda & Planera – 2016”

 1. Linda säger:

  När kommer det nya planeringar?
  Min första julmånaden hemmaplan o dina planeringsdagar har varit så bra att följa

  1. Linda säger:

   Min första jul hemma ska det stå

   1. lejoninnan säger:

    Tack för kommentaren och påminnelsen! Fixar det direkt. Det börjar bli lite svårt att fixa skriva vad som ska fixas. Nu är det mycket mat som gäller för mig och det är så olika vilken mat man har på sitt julbord, men jag skriver ner det jag gör och hoppas det är till hjälp för dig också.
    Hoppas du får en härlig jul!
    Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.