Förbereda, Julpynt, Planering

Julpynt och julbord upptar mycket av mina tankar

Nu när adventsdekorationerna är uppsatta börjar mina funderingar om hur årets juldekorerande ska se ut snurra i huvudet. Jag en traditionalist när det kommer till julen och jag ändrar inte mycket från år till år, men något litet brukar bli förändrat. Jag har också julpynt som år efter år ligger kvar i lådorna och aldrig används.

I år ska det bli ändring på detta. Jag hoppas hinna kolla igenom lådorna innan jag pyntar och bestämma vart varje sak ska stå. De saker jag inte älskar eller som har någon funktion lämnar jag till secondhand, så att någon annan kan få chansen att älska dem. Hittade själv en sådan sak när jag var på Erikshjälpen i veckan och kom hem med en liten julgran i plywood med hållare för julgransljus. En sån fast lite större hade vi när jag var barn. Då brydde jag mig inte om den men nu blir jag nostalgisk när jag ser sådana. Den jag köpte kostade 10 kr och hade lite skavda hörn. Efter en tur bland barnens tuschpennor ser den nästan ny ut igen.

Dukar och gardiner har jag fler än jag kan använda, så en del av dem får ges bort. Sedan har jag flera saker som jag vill ha framme under julen men som inte har något bra ställe att stå på. I år kommer jag därför packa ner en del av de saker som står framme resten av året för att få mer plats till julpyntet.

Något jag också funderar över vart i huset det ger mest effekt att pynta. Jag pyntar aldrig hela huset utan bara nedervåningen. Där finns de rum som gästerna spenderar sin tid när de är här. Det är också där vi i familjen tillbringar det mesta av vår vakna tid. På övervåningen har endast några adventsstjärnor och elljusstakar fått ta plats. För mig är det viktigast att dekorera precis utanför entrédörren, i tv-rummet och i köket. Det som de flesta gäster pratar om är dekorationerna på toaletten. Där finns inte mycket. Det brukar vara någon ljuslykta, något rött band, handdukar med julmotiv och en julig doft. Med en julig doft menar jag inte ett doftljus utan jag lägger julkryddor i en ljuslykta för eteriska oljor. Vilka kryddor det blir varierar från år till år.

Att dekorera vid entrén är för mig viktigt för att det är det första intrycket gäster får när det kommer hit på julaftonen och det visar vad de har att förvänta sig längre in i huset. Det känns också välkomnande och mysigt för oss som bor här och ger en julhälsning till brevbärare, sopåkare och andra som kommer förbi. Nästa viktiga blickfång hos oss är julgranen som står i tv-rummet. Den står så att den syns direkt när man kommer in genom ytterdörren. De senaste fyra åren har vi haft en ganska ful men billig plastgran, så blickfånget har inte varit särskilt imponerande. Det kommer vara likadant i år. Om vi i fortsättningen ska använda plastgran skulle jag vilja köpa en finare. De jag tittat på finns på Clas Ohlsson och Plantagen. Min favorit är typiskt nog den dyraste, för dyr för att motivera ett köp. Jag hoppas verkligen att detta blir vårt sista år med plastgran. I det rum som granen står i delar vi ut julklappar och myser som familj under övriga dagar. Här har man mest tid att se det som fixats inför julen. Jag är inte så mycket för att bara ställa upp mina tomtar och dekorationer på alla plana ytor. Utan jag vill gärna att de ska vara i en miljö eller bilda ett blickfång. Så i tv-rummet är det flera små miljöer som får samsas om utrymmet.

I köket är dekorationerna enkla och får inte ta för mycket plats för vi har ont om yta när vi äter julbord. Här får dukar, porslin och några tomtar stå för juldekorationerna. Vi har ett jättestort kök och ändå lyckas jag inte göra en fin juldukning på grund av alla uppläggningsfat, karotter med mera som används när vi äter julbord. Att duka fint till julmiddagen är en av mina önskningar och något som med lite mer planering borde kunna lösas. I en av mina favorit julböcker ”Julens goda” skriven av Jan Boris-Möller, ger han tipset att göra en ritning över de ytor man ska använda till att ställa upp julmaten. Det kan låta överambitiöst, men om det ger mig en bättre möjlighet att få till dukningen bra tycker jag det är värt ett försök.

Hur ser er dukning ut? Är det som min med massa skålar, flaskor med mera som trängs med tallrikar och bestick? Eller lyckas ni hålla bordet fritt så att det blir en dukning med kanske ljus och dekorationer på bordet? Jag behöver alla tips jag kan få!En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna

Jultoppen - Topplista

Publicerat av Anna

En djurälskande två-barns mamma som vurmar för min familj, fotografering, inredning, matlagning, släktforskning, dataspel, friluftsliv och att bjuda på en “perfekt” jul. Det sistnämnda är svårast.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.