Julstäd, Planering

Behöver man städa extra till jul?

Julstäd är ett begrepp som sitter djupt i mångas julhjärnor, men är våra hem så smutsiga idag att de måste storstädas inför julen? Naturligtvis finns det visst städ som man inte gör varje gång vid vanliga städningen, men måste alla dessa extra städ uppgifter göras till julen? Min uppfattning är att det som jag absolut vill ha gjort till jul förutom vanlig städning är fönsterputsning, torka lister och skåpdörrar och ibland putsa trämöbler med polish. Till vanlig städning räknar jag damning, dammsugning, våttorkning av golv, putsning av speglar och städning av toaletter och badrum.

Eftersom jag alltid skjuter upp städning till sist på mina ”att göra”-listor så blir ganska mycket av mitt ”sällan städ” gjort före jul. Så nu har det för mig blivit så att jag rensar avlopp, diskar lampor mm till julen, men de skulle jag lika gärna göra någon annan gång på året. Om jag börjar nu med att skriva ner på listor vad jag vill ha gjort, en för varje rum. Funderar över vad som behöver göras innan jul och vad som kan vänta till någon annan tidpunkt på året. Sedan tar jag en sak från listan varje gång jag städar före jul, så borde det inte bli så betungande. Då kan jag ägna mig åt mer julmys och inte stå och skura toaletten 5 minuter före gästerna kommer på julafton. Det har hänt både en och två och, hm (generad harkling), flera gånger. Att det ska vara så svårt att ändra sig!

Vilka olika städ känner du att du måste göra till julen? Kan några av dem göras redan nu?En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna

Jultoppen - Topplista

Publicerat av Anna

En djurälskande två-barns mamma som vurmar för min familj, fotografering, inredning, matlagning, släktforskning, dataspel, friluftsliv och att bjuda på en “perfekt” jul. Det sistnämnda är svårast.

2 reaktioner till “Behöver man städa extra till jul?”

  1. För mig är det fönsterputsningen som alltid skjuts fram och som bara måste vara gjort innan julpyntet ska upp. Där vi bor nu så har vi väldigt stora och höga fönster som är omöjliga och rent utav livsfarliga att putsa, så vi har beställt fönsterputsning som ska göras en vecka innan advent. Så kan jag fokusera på att städa resten av huset själv 🙂

    1. lejoninnan säger:

      Ett smart beslut. Jag har också beställt fönsterputsning vissa år och det har varit i stort sett omöjligt att få en tid strax innan advent, om man inte var en stamkund sedan tidigare. Många verkar tänka som oss. 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.