Vår jul

Vår jul 2020

Årets julfirande är över för oss, men vi fortsätter att julmysa. Nu njuter vi av ledig tid med familjen och av vårt julfina hem. Däremot känner vi oss klara med julmaten för i år. Det enda som jag fortfarande är sugen på är julskinka, men den har gått åt snabbare än vanligt och kommer ta slut innan nyårsafton.

Dan före dopparedan

Den 23 december hade vi fullt upp. Vi var på gymmet hela förmiddagen sedan kokade vi skinka, gjorde senapssill och pepparströmming, städade, slog in julklappar, njöt av smörgåsar med ljummen nykokt skinka, köpte gran och klädde den samt tittade mellan detta på TV4:s Uppesittarkväll. Precis så som jag inte vill att dan före dopparedan sak vara, men ibland får det bli så.

Årets julgran är så fin! Det är en rödgran med massor med grenar och den är tät och vid. Vi kan inte komma ihåg att vi haft en så fin gran tidigare. Tyvärr har jag ännu inte lyckats ta en bild av granen som visar hur fin granen är i verkligheten. Den nya ljusslingan jag köpte ger lite för starkt ljus tycker jag men är i övrigt ett bra köp. Nu när jag har vant mig vid ljuset tänker jag inte lika mycket på det.

Dags för tomten att komma?

Dopparedan

På Julaftonen hann jag med lite mer städande och fixande innan gästerna kom vid klockan 11. De hälsades välkomna med glögg och via Skype deltog även en gäst som brukar vara med oss och fira jul. Efter glöggen och lite mingel lade vi sista handen på maten och sedan kunde vi njuta av vårt julbord. Årets höjdpunkter var skinkan, senapssillen, Janssons frestelsen, Julkyddad snaps och lite otippat den stekta prinskorven, då vi hittat ett märke som slå de andra med hästlängder. Jag rekommenderar er verkligen att prova Härryda Karlssons skinnfria prinskorv, även deras falukorv är värd att prova.

Efter att vi avslutat julbordet och dukat undan kunde vi konstatera att vi skulle hinna med julklappsutdelning innan kl 15. I min släkt har vi aldrig haft tradition med att låta tomten komma med julklapparna och vi har fortsatt med det i min egen familj. Det har gjort att dottern väldigt gärna vill att maken klär sig i tomtedräkt under julklappsutdelningen även om han inte är den som delar ut julklapparna. Det är det barnen som gör. Mest använda julklappen hittills är plädarna med luva och ärmar som barnen fick och dotterns mugg med motiv från animeserien My hero academia. Jag fick en bok och fleecetröja, bra och användbara julklappar. I år hade jag ju bestämt att jag inte skulle köpa något nytt julpynt. Det löste dottern, som ärvt min kärlek till julen, med att ge mig två små julkupoler med belysning och figurer i. Efter julklappsutdelning tittade vi på Kalle Anka, drack kaffe och åt julgodis. I år bjöd vi på knäck, nougattoppar, lussekatter, pepparkakor och köpta marsipanfigurer. Vi var lite missnöjda med de lussekatter som vi provsmakat från julbaket. Vi tyckte inte att de smakade särskilt mycket saffran och att konjakssmaken inte kändes. Så när vi åt de som jag tagit fram på julaftonen blev vi positivt överraskade när vi märkte att de hade mer smak av både saffran och konjak. Orsaken till detta tror vi är att de kom från olika degar som jag gjorde vid julbaket. Skillnaden var att i den som vi tyckte smakade mindre använde jag ett annat märke på konjaken och saffranen. Jag trodde inte att det skulle göra så stor smakskillnad som det nu faktiskt gjorde.
Efter detta började vårt julfirande lida mot sitt slut och gästerna åkte hem till sitt. Vi i familjen ägnade oss åt att använda våra julklappar, käka ännu mera julgodis och mysa resten av dagen.

Dan efter dopparedan

På Juldagen tog vi det lugnt ända fram till det var dags att åka till makens föräldrar. Där åt vi ett minijulbord som förrätt. Sedan blev det rådjursstek med rostade grönsaker och till sist kokta katrinplommon med grädde. Katrinplommon är för oss en julefterrätt som i makens släkt traditionellt bjuds på Juldagen. Efter att ha suttit runt matbordet i flera timmar åkte vi hem på kvällen och fortsatte att julmysa.

Vi har ingen hund, men väl två katter som älskar att vi är hemma och julmyser mycket.

Dan efter dan efter dopparedan

Denna dag skulle min mamma, som var med oss via Skype en stund under julaftonen, komma och fira jul med oss. Först var vi dock tvungna att åka in till stan och fixa med lite julklapps ärenden. Sedan fick vi åka hem och ställa in oss på julfirarläge istället för julmysläge. Ett snabbt iordning plockande och sedan på med lite festligare kläder.
Mamma ville inte äta julbord utan hade önskat skinksmörgås. Nu blev det skinksmörgås och julbordsrester istället. Vet inte om det var någon större skillnad, men vi lagade ingen ny mat till detta firande. Efter maten delade vi ut än en gång julklappar. Vi avslutade julfirandet med att äta julgodis, lussekatter och se på film.

Detta är vårt julfirande i år. Fast jag tycker att det julmys vi har haft i mellandagarna är lika mycket ett firande som det är de dagar då vi har gäster eller åker till någon annan. Nu blickar vi framåt mot nyårsafton och planerar de kulinariska upplevelser vi vill ha då.



En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna

Jultoppen - Topplista

Publicerat av Anna

En djurälskande två-barns mamma som vurmar för min familj, fotografering, inredning, matlagning, släktforskning, dataspel, friluftsliv och att bjuda på en “perfekt” jul. Det sistnämnda är svårast.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.