Julplanen, Julstäd, På julbordet, Planering, Vår gran, Vår jul

Julen 2023

Nu är juldagarna över för i år och jag tänker vara ordentlig och reflektera över hur årets julförberedelser och firande har gått denna gång, så jag kan använda det när jag förbereder nästa års julfirande.

Vad fungerade bra under årets julfirande?

Julaftonen var väldigt lyckad. Det kändes lagom. Barnen orkade vara med under hela firandet. Det blev lagom med rester kvar, så vi slapp laga mat både juldagen och annandag jul. Tror även det kommer räcka några dagar till för vi har inte varit stor i maten de senaste dagarna. Vi har under juldagen och annandagen varit hemma själva. Vi har var och en ätit när det passat oss och gjort saker som vi gillar. Ibland har vi gjort något tillsammans för att sedan återgå till att gör våra egna saker. Det har varit så skönt.

Julgranen 2023. Årets julgran är nästan perfekt. Perfekt form, storlek och fint klädd av barnen. Det enda negativa är att den har barrat sedan första dagen vi tog in den.
2023 års julgran var så fin trots att den barrade från dag 1.

Hade du ändrat något?

Minskat ambitionen på städning och pynt för att det skulle finnas energi kvar till att ha trevligt med gästerna på julaftonen. Tog in och pyntade julgranen en vecka innan julafton så att vi skulle vara säkra på att få upp det viktigaste julpyntet.

Jag har bara kikat på julplanen då och då men inte följt den. Jag hade inte ork att tänka alls på julen när planen startade och när jag hade energi att förbereda jul var jag rädd att om jag skulle börja följa julplanen så skulle jag inte kunna starta på den vecka jag var, utan försöka jobba i kapp det jag hade missat.

Vad upplevde du som jobbigt eller stressigt?

Ibland slog det igenom i mina tankar att jag ville mer än jag orkade, men jag lyckades få mig att vara nöjd med det jag gjort. Nu när firandet är över har jag bara positiva tankar om hur det blev.

En utegran som lyser mysigt i mörkret.
Nästa år vill jag också ha en utegran.

Kändes julen meningsfull och njutbar eller drogs jag med i julhysterin? (Beskriv varför)

Ja det kändes bra och vi drogs inte med i hysterin. Även om jag ibland fick ta mig i kragen och inte sätta upp för stora ambitioner utan var nöjd med det jag åstadkommit och som passade min och familjens energinivå i år.

Finns det något som du vill slippa?

I år kändes det inte meningsfullt att skicka julkort, men jag gjorde det ändå. Det som var positivt var att en av de jag skickade till, som vi inte haft mycket kontakt med de senaste åren, hörde av sig och undrade om vi ville träffas i mellandagarna. Det är vi sugna på.

Att alla kolor satt fast i formarna, så blir det aldrig när jag använder ischokladformar. Fortsätt istället med det du vet fungerar bra

Att mandelpotatisen blev helt sönderkokt. Av 7 potatisar fanns det 1 ½ hela potatisar resten var mos. Ändå hade jag minskat koktiden till 15 minuter istället för 20 som vi har till vanlig fast potatis.

Barnens knäck som är utan mandel blev konstig. När den hälldes i formarna var smeten slät och utan bubblor, efter en liten stund i formen började den bubbla. Beror det på att den var utan mandel? Troligtvis inte eftersom vanlig kolasmet inte ska göra så. Berodde det på formarna? Vet inte, det var IKEAs knäckformar som jag köpte för några år sedan. Någon annan teori om varför det blev som det blev har jag inte.

Knäck som började bubbla efter att de hade hällts upp i formarna.. Vad beror det på?
Knäck som började bubbla i pappersformarna.

Hann du med det som känns viktigt för dig?

Jag skulle gärna pyntat mer och gjort någon julig/vintrig aktivitet t.ex. gå på julmarknad eller pulkaåkning.

I år lyckades jag faktiskt att sitta i lugn och ro och titta på Luciamorgon. Det är något jag längtat efter.

Vad vill du göra annorlunda nästa år?

Julstädning – Huset var tillräckligt städat och mycket av det som jag brukar fixa med till jul fungerar utmärkt att göra vid en annan del av året. Det vill jag jobba med i fortsättningen så att jag kan enbart fokusera på det som är juligt.

Firandet – Jag vill se till att vi också träffar min kusin och hennes familj. Det kan vara lika opretentiöst som vanligt, men vi vill träffas för att byta julklappar med hennes barn.

Julgodis – Förvara inte nougatgodis i samma låda som tomtefudgen. Den tog lite smak.

Jag vill ha en utegran som vi sätter upp första advent.

Mitt luciamys framför tv:n med te, lussekatt, pepparkaka, vörtbröd med kalvsylta och julskinka..
Mitt luciamys 2023.

Vilka vill du träffa?

Min familj, mamma, faster, svärfar, min kusin och hennes familj.

Vilka maträtter vill du inte vara utan på julbordet?

Jag tycker vi har de senaste två åren bantat ner vårt julbord lagom mycket och vill hålla det på den nivån. Vi kan variera i vilka smaker av sill som vi serverar, men mängden är lagom. Är vi sugna på ett mer storslaget julbord är det bättre vi äter det ute på restaurang. Förra året var vi på Forshems gästgiveri och det var toppen. I år blev det inte något julbord på restaurang. Nästa gång vi äter julmat på restaurang är jag sugen att pröva Gamla riksarkivet i Stockholm eller om det ska var mer lokalt Karstorps säteri. I år åt vi detta på julafton. Sillen var mycket uppskattad.

Vill jag få några julklappar?

Ja och nej. I år fick jag och maken tre gemensamma julklappar. Det kändes konstigt och ovant men eftersom jag heller inte vill köpa och ge bort massa julklappar till andra så kändes det rimligt. Om jag ska få julklapp var de vi fick med choklad och lotter bra presenter. Det var kul att vi fick chokladaskar som var andra sorter än den obligatoriska Aladdin- eller Paradisasken. Det nya smakerna i dem uppskattar jag inte lika mycket som de som fanns förr. Vi fick en från Lindt som heter Champs-Elysées Laît. Den var riktigt bra. Den andra som vi ännu inte har öppnat är en guldfärgad från Anton Berg. I fortsättningen vill jag välja mina julklappar själv om det är någon annan typ av julklapp än i år. Det låter kanske bortskämt men efter vår flytt i år har jag kommit fram till att jag inte vill ha saker som jag inte använder eller älskar.

Vilka vill du ge julklappar?

Mina barn och deras sysslingar.En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna

Publicerat av Anna

En djurälskande två-barns mamma som vurmar för min familj, fotografering, inredning, matlagning, släktforskning, dataspel, friluftsliv och att bjuda på en “perfekt” jul. Det sistnämnda är svårast.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.